fbpx

Doe de gratis test: ben ik hoogsensitief?

Je ontvangt tips en inspiratie via de mail en blijft op de hoogte van mijn aanbod.
Je kunt je hiervoor altijd uitschrijven. Zie mijn privacyverklaring.

Omdenken tijdens de feestdagen

Kerst en oud&nieuw is een heerlijke tijd om samen te zijn. Gezellig borrelen, lekker eten en goede gesprekken.

Toch zie ik dat veel hoog sensitievelingen ook wel opkijken tegen deze tijd van het jaar. Want hoewel de kerstsfeer erg fijn en gezellig is betekent het ook samenzijn.

Samenzijn met je naasten is fijn, echte quality tijd. Maar het kan ook betekenen dat je samen bent met die oom die altijd irritant dronken wordt. Of die venijnige tante die opmerkingen maakt over jouw figuur. Of dat aangetrouwde familielid dat gewoon niet goed ‘voelt’ qua energie.

Familie kies je niet uit, je vrienden wel. En dat betekent dus zeker voor hoog sensitievelingen dat het nogal heftig kan zijn deze dagen. Als je je daar bewust van bent en duidelijk je grenzen kent en afgebakend hebt helpt dat.

Zorg ervoor dat je niet teveel achter elkaar plant. Geen drie afspraken op een dag. Heb je dat wel al gedaan en kijk je er tegenop? Kijk dan hoe je dat anders kan regelen.

Heb je zo’n afspraak met leuke mensen waar maar één persoon bij zit waar je eigenlijk geen zin in hebt? Doe dan het voor de hand liggende: ontwijk diegene. Richt je op de leuke mensen. En als je diegene toch spreekt bedenk dan 3 dingen die je wèl leuk vindt aan die persoon. Een soort van omdenken. Dat kan al enorm helpen.

Wordt de drukte je teveel? Maak dan buiten even een wandelingetje. Even wat frisse lucht en wandelen kan erg fijn zijn.

Kun je niet weg en zijn er kinderen of dieren waar je bent? Ga dan eens kletsen met kinderen of spelen met de huiskat. Het haalt je gedachten even weg bij de volwassenen en je neemt de situatie direct wat minder serieus. Zie hoe de kinderen in het moment leven, vol fantasie en enthousiasme? Of zie hoe die kat het allemaal niet zoveel uitmaakt wat er gebeurt in de ruimte, als hij maar kan chillen. Heerlijk toch?

En mocht je toch nog die snauw van die tante horen of het dronken gebrabbel van die oom: besef je dan dat andermans gedrag daar ligt waar het vandaan komt. Namelijk bij diegene. Ieder heeft zijn eigen perspectief en als iemand naar of onbehouwen doet tegen jou dan zegt dat vooral wat over hun. Laat dat dan ook heel bewust daar. Of lach erom, neem de ander dan niet zo serieus. Als je dat wel doet en enorm ergert geef je diegene jouw macht, jouw energie.

Soms niet makkelijk en dat hoeft niet meteen te lukken, maar hiervoor geldt ook: oefening baart kunst. Hoe meer je begrijpt over je hoog sensitiviteit, hoe het werkt en in elkaar zit hoe beter het zal gaan. Ik zal je daar komend jaar nog veel meer over vertellen.

Voor nu geniet van je vrije tijd. En mocht je moeten werken tijdens de kerst dan hoop ik dat je daar ook een (klein) kerstfeestje kan vieren.

A candle loses nothing by lighting another candle

Joy to you!

Daphne

 

 

 

 

PS:
Ik ben al een tijd bezig met bijzondere nieuwe plannetjes voor Rust en Rein..
En ik kan je al laten weten: er komt een hele gave en spiksplinternieuwe gratis Challenge aan!  Een Challenge die voor HSP’s super inspirerend zal zijn. In het nieuwe jaar meer 🙂

HSP inspiratie via Instagram? Klik hier >>

 

 


← Terug naar overzicht

Heb je vragen? Mail me! daphne@rustenrein.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *